Najnovije vijesti

Prezentiranje projekata iz kolegija Programiranje aplikacija za mobilne uređaje u prostorijama poslovnog parka SPARK

 
Slika Informatika FPMOZ
Prezentiranje projekata iz kolegija Programiranje aplikacija za mobilne uređaje u prostorijama poslovnog parka SPARK
napisao/la Informatika FPMOZ - Tuesday, 7 February 2017, 18:27
 

Nakon nekoliko mjeseci nastave, rada i aktivnog sudjelovanja na kolegiju Programiranje aplikacija za mobilne uređaje studenti prve i druge godine diplomskog studija Informatike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti uspjeli su do kraja uspješno implementirati svoje mobilne aplikacije. Dva od ukupno tri tima koja su formirana početkom semestra, danas (07.02.2017.) su u prostorijama poslovnog parka SPARK prezentirali mobilne aplikacije koje su morali razviti u sklopu navedenog kolegija.

Plan i program navedenog kolegija kojeg je nositelj prof. dr. sc. Goran Kraljević, doc., zahtjevao je od studenata da prođu kroz sve faze razvoja aplikacije za mobilne uređaje, kroz četiri sprinta prema SCRUM metodologiji. Sprintovi su bili prezentirani tjedno i kroz četiri tjedna studenti su uspješno implementirali mobilne aplikacije. 

Timovi su sami definirali teme aplikacija koje su razvijali te sami definirali funkcionalnosti istih. Kroz semestar formirani timovi su pored svojih ostalih obaveza aktivno radili na razvoju mobilnih aplikacija. Sva tri tima su pokazala zavidnu razinu poznavanja modernih tehnologija te dva od tri tima su prezentirali mobilne aplikacije kojih se ne bi postidio ni iskusan programer. 

Tim 1 kojeg čine studenti Tomislav Pinjuh, Petar Matić, Marija Mandić i Hrvoje Jukić razvili su aplikaciju Tunapp, jako pohvalno što su studenti u slučaju ove aplikacije radili poslovnu aplikaciju za konkretan poslovni sustav. Pored mobilne aplikacije razvijena je i desktop verziju programske podrške (razvijena u programskom jeziku Java) koja omogućava brže poslovanje i administraciju.

Tim 2 kojeg čine studenti Željko Krnjić, Ivica Vidić i Martina Bubalo razvili su aplikaciju pod nazivom FoodApp. Ova aplikacija također ima svoju desktop verziju te omogućava brz rad ugostiteljskih objekata kako bi proces naručivanja jela i pića bio što jednostavniji i brži. Desktop verzija programske podrške (razvijena u programskom jeziku Java) omogućava jednostavan prikaz naručenih proizvoda te brzo i jednostavno izdavanje računa. Iako je ovaj tim implementirao programsku podršku bili su spriječeni prezentirati svoju aplikaciju.

Tim 3 kojeg čine studenti Tomislav Kordić, Marin Bošnjak, Marija Tuka i Brigita Šahinović razvili su mobilnu aplikaciju pod nazivom eTourist. Ova aplikacija omogućava jednostavno snalaženje u novim okruženjima te je namijenjena svima onima koji se osjećaju izgubljeno. Studenti su pored mobilne verzije napravili i online dio aplikacije (u programskom jeziku PHP) koji omogućava jednostavnu administraciju i upravljanje svim elementima mobilnog dijela aplikacije.

 

U prostorijama SPARKa programeri Mirko Jovanović i Marko Kurt koji su dali korisne savjete koje će svim timovima poslužiti u daljnjem radu, nadamo se kao budući programeri.

 

Zahvaljujemo djelatnicima SPARK poslovnog parka na nesebičnoj pomoći prilikom organizacije i sudjelovanju u izvedbi kolegija Programiranje aplikacija za mobilne uređaje, koji je ove godine omogućio studentima implementaciju konkretnih proizvoda, te stjecanje konkretnog znanja kojeg zasigurno mogu iskoristiti na tržištu rada. Svojim zalaganjem i trudom studenti FPMOZ-a dokazali su kako rad i trud se sigurno isplati i svakako im želimo još puno uspjeha, te da i dalje nastave ulagati u sebe i svoje znanje.