Najnovije vijesti

FOTO: Konferencija za studente "Tech Hosted by Lanaco"

 
Slika Informatika FPMOZ
FOTO: Konferencija za studente "Tech Hosted by Lanaco"
napisao/la Informatika FPMOZ - Wednesday, 14 February 2018, 21:41
 

Studenti Sveučilišta u Mostaru (EF, FF, FPMOZ i FSR) su zajedno s profesorom dr.sc. Tomislavom Volarićem, doc. i asistentima Danielom Vasićem i Mateom Markić posjetili treću po redu konferenciju "Tech Hosted by Lanaco" koja je održana u Banja Luci 16.10.2017.

Zajedno s kolegama s Univerziteta u Sarajevu i Banja Luci su sudjelovali na tri diskusijska panela gdje su raspravu vodili stručnjaci iz IT sektora i sveučilišni profesori zajedno s profesorom Volarićem na temu "Uloga i značaj megatrendova u razvoju suvremenog obrazovanja". Studenti su imali priliku postaviti pitanja, gdje su dodijeljene nagrade (tablet računala) studentima koji su postavili najbolja pitanja.  Po završetku su  studenti sudjelovali i u digitalnom studentskom panelu,  gdje se naknadno mogu uključiti u razmjenu informacija o studentskim natjecanjima i projektima s kolegama iz drugih gradova. Domaćini su studente poveli u obilazak samog tehnološkog parka,  gdje je upriličeno neformalno druženje i ručak.

http://www.techhosted.ba/index.php

Student informatike Ivan Kordić podijelio je s nama mišljenje:

Studenti Sveučilišta u Mostaru imali su priliku posjetiti tehnološki centar LANACO u sklopu konferencije Tech Hosted by LANACO u Banja Luci gdje su upoznati sa raznim novim tehnologijama i načinom rada jednog takvog centra. Samim dolaskom ugodno smo dočekani uz registraciju i ugodno osoblje, studentski dan započeo je panelom i raspravom o napretku kurikuluma za tehničke studije kako bi se mogao pratiti tempo napretka i izmjena tehnologija. Također bilo je riječi o mega trendovima te njihovoj ulozi unutar formalnog obrazovanja. Očit zaključak bio je kako, s obzirom na brzinu razvoja tehnologija, formalno obrazovanje samo po sebi nije dovoljno kako bi pojedinac bio konkurentan na tržištu rada informatičko/tehničke struke. Neformalno obrazovanje, samostalno učenje i studentske prakse su ključne kako bi pojedinac stekao praktična znanja potrebna za stvaran rad na tržištu rada. Potom slijedi obilazak tehnološkog centra gdje su nas zaposlenici centra proveli kroz radne prostore i upoznali nas sa timovima na radnim mjestima, radnim prostorom, okruženjam i izazovima koje svako radno mjesto predstavlja. Također smo imali priliku upoznati se sa data centrom koji se nalazi unutar LANACO zgrade kao i sa standardima i rigoroznim zahtjevima koji moraju biti ispunjeni kako bi mogli dobiti titulu data centra. Na posljednjem panelu bila je naglašena potreba za suradnjom među različitim strukama poput informatičara i ekonomista. Kroz žive primjere, prezentacije i uz govor osnivača uspješne tvrtke dočarali su važnost suranje i međuovisnosti struka u realizaciji projekata i uspješnom poslovanju. Imali smo priliku čuti mnogo korisnih savjeta i vidjeti živi primjer zdravog tehničkog ekosustava koji nam u budućnosti može biti radno mjesto. Veoma vrijedno i ugodno iskustvo vrijedno ponavljanja!

Foto

 

(Uredio/la Tomislav Volarić - izvorno objavljeno Wednesday, 25 October 2017, 18:12)