Najnovije vijesti

Prezentacija FPMOZ i SPARK prakse u prostorijama poslovnog parka SPARK

 
Slika Informatika FPMOZ
Prezentacija FPMOZ i SPARK prakse u prostorijama poslovnog parka SPARK
napisao/la Informatika FPMOZ - Monday, 19 February 2018, 10:38
 

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti studentima raznih godina Informatike organizirao je praksu iz programiranja u akademskoj 2017./2018. godini. Cilj prakse je bio studente ubaciti u poslovni sustav da samostalno uz pomoć voditelja prakse naprave konkretan proizvod i prezentiraju nakon dva mjeseca prakse.

Praksa je studentima započela u Listopadu a službeno završila u prosincu. Studenti su kroz niz radionica, samostalnih izlaganja, dogovora i naravno tjednih sastanaka u kojem su htjeli napraviti konkretan proizvod. Radi se o web platformi koja nastavniku u jednoj visokoškolskoj ustanovi olakša rad. Ova platforma ne samo da nastavniku omogućava da vodi evidencije na predmetima koje predaje, već i da svojim studentima isporuči nastavne materijale te im preko lijepo organiziranog sučelja ponudi mogućnost i zadavanja zadataka pojedinim studentima ili grupama studenata, te na taj način ima evidenciju o svim aktivnostima na njegovom kolegiju. Pored ovih i brojnih drugih funkcionalnosti apl9ikacije bitno je naglasiti da web platforma se sastoji od komponente za razmjenu poruka u stvarnom vremenu gdje nastavnik sa studentima može razmjenjivati poruke. Student na ovom sustavu ima mogućnost i pretrage svih nastavnika te pronalazak korisnih informacija kao što je email adresa, broj ureda te brojne druge informacije.

Aplikaciju koju su razvili nazvali su Switcher prema nazivu udruge Switch koja već godinama aktivno sudjeluje u svim aktivnostima odjela Informatike na FPMOZ-u. Brojne su pogodnosti koje ova web platforma nudi.

Studenti koji su sudjelovali u praksi podijeljeni su u tri kategorije: 

 • Izgradnja web platforme
  • Brigita Šahinović
  • Marija Tuka
  • Darko Bošnjak
  • Jozo Spajić
 • Izgradnja chat platforme
  • Marin Bošnjak
  • Dinko Pehar
  • Bože Jurišić
  • Slaven Butigan
 • Upravljanje projektom
  • Denis Knezović
  • Ivan Kordić

Voditelji prakse bili su Hrvoje Ljubić kao voditelj s Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti i Tomislav Kordić kao voditelj i predstavnik za praksu SPARK poslovnog parka. Ovo je još jedan od uspješnih pokušaja odjela Informatike s FPMOZ-a da uz pomoć studenata organizira jedan vid konkretnog stjecanja znanja koje su potrebna da bi studenti bili konkurentni na tržištu rada. Programeri Mirko Jovanović i Tino Krželj bili su oduševljeni kako prezentacijom proizvoda tako i funkcionalnostima implementirane programske podrške. Ovo je veliki uspjeh naših studenata koji su nesebično odvojili vrijeme i trud kako bi stekli konkretno znanje, napravljena platforma je aplikacija otvorenog koda implementirana u programskom okviru Laravel te ju možete pronaći na GitHub repozitoriju. Repozitorij ukupno ima 109 «commitova» što znači da su studenti jako puno vremena potrošili na razvoj ove programske podrške. Nadamo se da će napravljena web platforma pronaći svoju primjenu no još više se nadamo da su studenti zadovoljni s znanjem kojeg su stekli te da se nastave truditi dalje jer i ovo je jedna jako vrijedna referenca.