Najnovije vijesti

Stipendije slovenskog Ministarstva

 
Slika Informatika FPMOZ
Stipendije slovenskog Ministarstva
napisao/la Informatika FPMOZ - Tuesday, 20 January 2015, 15:06
 
Poštovani/e,
 
U privitku dostavljamo dopis i detaljnije informacije (koje smo uspjeli naći) vezano za stipendije Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Republike Slovenije, koje se dodjeljuju na temelju bilateralnih sporazuma s različitim državama, uključujući Bosnu i Hercegovinu.
 
U akademskoj 2014./2015. godini i 2015./2016.gGodini (točnije u razdoblju od 1.10.2015. godine do 30.9.2016. godine), Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Republike Slovenije dodjeljuje, između ostalog, 18 stipendija studentima preddiplomskih, diplomskih i/ili doktorskih studija koji studiraju na sveučilištima u Bosni i Hercegovini.
 
Stipendije se ne mogu dodijeliti za završavanje studija, tj. za stjecanje akademskog stupnja. Također, stipendije ne uključuju školarinu. Stipendije se, dakle, odnose na kratkoročni studijski boravak (za studente preddiplomskih i diplomskih studija) ili istraživački posjet (za doktorande), u smislu pohađanja kolegija, po svom izboru,  koji ne vode ka stjecanju akademskog stupnja ili,pak, omogućavanje samostalne istraživačke djelatnosti na instituciji domaćinu ovisno o kvalifikacijama i preferencijama kandidata/kandidatkinje. Odluke o dodjeljivanju studijskih boravaka ili istraživačkih posjeta donose nadležne institucije visokog obrazovanja. Stoga su kandidati obvezni izravno kontaktirati sveučilište koje odaberu i tražiti Letter of Acceptance (Pismo prihvaćanja) od strane relevantnog odjela/odsjeka/studija. Od kandidata se traži da naznače sveučilište koje su izabrali i na koje se prijavljuju za stipendiju sukladno bilateralnom sporazumu.
 
Kandidati za studijski boravak ne smiju biti stariji od 26 godina (ne smiju napuniti 26 godina prije završetka razdoblja stipendije). Kandidati za istraživački posjet (više posjeta) ne smiju biti stariji od 30 godina. Izuzeci od ovih pravila su mogući ako je to utvrđeno relevantnim bilateralnim sporazumom (ovisno o državi s kojom je sporazum potpisan).
 
Implementacija programa stipendija u Republici Sloveniji dodijeljena je nacionalnoj agenciji CMEPIUS – Centar Republike Slovenije za za mobilnost, europsko obrazovanje i programme izobrazbe. Stoga i prijave te relevantnu dokumentaciju treba dostaviti na CMEPIUS, ''Bilateral Scholarships“, Ob železnici 30a, Slovenia – 1000 Ljubljana, na vrijeme i to vodeći računa da nadležne institucije prezentiraju nominacije prije krajnjeg roka koji je, sukladno relevantnim sporazumima,  u većini slučajeva 31. ožujka 2015. godine. 
Više detalja o uvjetima i mogućnostima apliciranja, te prijavnoj dokumentaciji, kao i načinu apliciranja, može se naćži u privitku ovoga mail-a, te na web stranici: http://www2.cmepius.si/en/bilateralscholarships.aspx
 
Ljubazno molimo, obavijestite o mogućnostima stipendiranja u Republici Sloveniji studente preddiplomskog i diplomskog studija, te doktorande (ako postoji pripadajući doktorski studij) na Vašim studijima.
 
Ostajemo na raspolaganju za sve dodatne informacije.
 
Također molimo da svi zainteresirani dostave svoje podatke na adresu Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta rektorat-ms@sve-mo.ba do 10. ožujka 2015. kako bi Ministarstvo moglo do 16. ožujka 2015. poslati povratnu informaciju o prijavljenim kandidatima.
 
Zahvaljujemo na suradnji i razumijevanju.
 
Srdačan pozdrav i sve najbolje.